A coaching és a határterületek

blog_coaching_methods
Fotó: https://ava-foto.hu/

A coaching ICF által használt definíciója „az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolatébresztő és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmailag és személyesen a legtöbbet hozza ki magából.” remekül leírja a folyamatot, a világhálón pedig rengeteg megközelítés található a kollégák saját megfogalmazásában, nekem mégis az segített a legtöbbet, amikor a coach képzés során rávilágítottunk arra, hogy mi nem coaching – azaz megnéztük a határterületek és a coaching kapcsolatát.

Egy szemléletes megközelítés a szakmai közösségben „torta analógiaként” emlegetett magyarázat, amely a tréning, a tanácsadás, a mentorálás és a coaching „működését” veti össze – természetesen nagyon leegyszerűsítve.
A nulladik találkozóim elengedhetetlen része az alábbi összefoglaló:
– A tréner süt egy tortát miközben Te megtanulhatod hogyan kell.
– A tanácsadó megosztja veled, hogy melyek a legjobb receptek / módszerek a torta készítésére, Te pedig eldöntheted, hogy mit kezdesz az információval.
– A mentor elmondja neki melyik módszer / recept működik és süt veled ez alapján egyet.
– A coach megkérdezi kinek lesz, milyen alkalomra, mi fontos Neked és annak aki kapja, majd megcsináltatja Veled – ha nem tetszik, kerestek más megoldást.

Az összehasonlításnak nem célja – ahogy a coachingnak sem – hogy minősítsen. Mindegyik módszernek / eszköznek megvan a maga létjogosultsága. Magam is szívesen alkalmazom mindegyiket attól függően, hogy az Ügyfél igényeit melyik szolgálja jobban.

Remek kombináció lehet például az ügyfél igényeinek felmérése a coaching módszereivel, az igények tisztulása után a szükséges kompetenciák fejlesztése tréningek és / vagy tanácsadás segítségével, majd a tanultak gyakorlatba történő átültetése coaching és mentoring folyamattal. Az önálló tanácsadó folyamat gyakran véget ér a javaslattal és az Ügyfélre van bízva a bevezetés, ami aztán elsikkad. A tréning esetében szintén kérdés, hogy a magára hagyott Ügyfél mit tud kezdeni az új tudással. A mentor kísérése támaszt nyújt a változás rögös útján, ám a mentor megoldása egyáltalán nem biztos, hogy a mentorált számára is ugyanolyan jól tud működni.
A coaching ernyője alatt futó – egyéb módszereket is bevonó – folyamat viszont az Ügyfél igényeire, erőforrásaira építve, biztonságos körülmények között kipróbálva alakítja ki és vezeti be a várhatóan tartós változást a napi működésben.

Kiemelten fontos rávilágítani a coaching és a pszichológia között húzódó – sokszor nehezen észrevehető – határra.
Rengeteg megközelítéssel találkozhatunk némi keresgéléssel, én kettőt emelnék ki ezek közül:
1. A pszichológia a jelen elakadás megoldását a múltban gyökerező eseményekben keresi, a coaching pedig a jelen lehetőségeit vizsgálja a pozitív változás elérése érdekében.
2. A coaching folyamatban részt vevő Ügyfelünk rendelkezik minden olyan erőforrással, amire neki szüksége van a pozitív változás eléréséhez, így képesek vagyunk egymással egyenrangú partnerként dolgozni. Amennyiben az Ügyfél belső erőforrás-hiánnyal küzd (pl. egy korábbi trauma miatt), az túlnyúlik az én coach-kompetenciáimon és képesítésemen. Ilyen esetben az Ügyfelet képzett szakemberhez (pszichológus, pszichiáter) irányítom. Nem kizárt, hogy közös munkánk folytatódhat, de kizárólag a keretek tisztázásával és szükség esetén a szakember bevonásával.

Ha úgy érzed hasznos lehet számodra egy velem történő partneri együttműködés, vagy maradt Benned kérdés, tisztelj meg a bizalmaddal és keress az elérhetőségeim valamelyikén!