ICF_Member_badge_barnatamas_coach

Van-e releváns különbség a
Business- a Sport- és a Life coaching között

blog_coaching_differences
Fotó: https://ava-foto.hu/

Amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy elkészíttetem a weboldalamat (itt fejezem ki örök hálámat Márknak és a Web’n’Drop-nak, hogy ez létrejöhetett), rengeteg emberrel beszéltem. Olyanokkal, akik a digitális világot értik és olyanokkal is, akik a coachingot értik. Voltak, akik a specializálódás és voltak, akik a több lábon állás értékeit hangsúlyozták. Rengeteget agyaltam rajta magamban, meghallgattam mások véleményét, elvittem mentor coachingba is. Ennek a gondolat- és érzelem-cunaminak, valamint a rengeteg befektetett energiának az eredményeként arra jöttem rá, hogy nagyon széles és stabil a híd az általam lefedni kívánt három sziget között, így gond nélkül lehet rajta oda-vissza közlekedni.

Ahogy az oldalon olvashatjátok „Őszintén hiszek abban, hogy a coaching az ember teljes egészével dolgozik, ami azt jelenti, hogy minden szerepe hat minden más szerepére és nem lehetséges egyiket sem függetleníteni a többitől.”. Ezt úgy értem, hogy a vezető, aki például a munkahelyén a csapata fejlesztésén dolgozik, otthon lehet, hogy párkapcsolati problémákkal szembesül és közben észreveszi, hogy nem marad energiája az egészsége szempontjából nélkülözhetetlen sportolásra. Esetleg a profi sportoló élete versenyére készülve elveszít egy számára fontos személyt, ami természetesen elvonja a felkészülésről a figyelmét. Vagy épp egy gyermekeit nevelő anya eszmél rá, hogy egész eddigi életében háttérbe szorította a saját vágyai azért, hogy a gyermekeinek mindent előteremtsen és óriási lelkiismeretfurdalást érez, mert sportcéljai megvalósítása most átrendezi ezt a puzzle-t.

Hogyan lehetne külön kezelni a vezetőt – a férjet – a sportolót? Hogyan dolgoznánk külön a versenyzővel – figyelmen kívül hagyva az unokát? Lehet támogatni az anyát elengedve az Ironmant?
Természetesen nem! Minden szerepünk jelen van akár szeretnénk, akár nem – és ebben éppen ez a szép.

A coach szinte ugyanazokat az eszközöket képes használni mindhárom területen, sőt az Ügyfelek viselkedésében megfigyelhető mintázatok gyakran az élet más területein sokkal hangsúlyosabban fejeződnek ki, mint az éppen megdolgozott témában. Ezt kihasználva és a megfelelő (görbített)tükröt a megfelelő pillanatban odatartva értékes felismerések és módszerek adaptálhatók egyik területről a másikba és fordítva.

A területek megkülönböztetésének véleményem szerint mégis van létjogosultsága több szempontból is:
– Ki a folyamat megrendelője – a vállalat? a sport klub? egy magánszemély?
– Hova fókuszál a téma – üzleti célokra? sport eredményekre? életviteli célokra?

Egy megalapozott tudással és tapasztalattal rendelkező kollégám megállapítása – miszerint a sport és az üzleti világ között a Fair Play a különbség – egy messzire vivő gondolatsort indított el bennem, de erről majd talán egy másik alkalommal, ha ő is úgy gondolja.Sikerült eldönteni, hogy Neked mi lenne a leghangosabb téma, amin a változás érdekében hajlandó lennél dolgozni? Köszönöm, ha megtisztelsz a bizalmaddal és kapcsolatba lépsz velem az elérhetőségeim valamelyikén.
Amennyiben vannak benned kérdések, akkor is keress nyugodtan – egy ingyenes nulladik alkalom remek alkalom a dilemmák tisztázására.